zondag 6 februari 2011

Transactionele analyse .......


In de Transactionele Analyse worden drie communicatiestijlen onderscheiden. Hieronder wordt ingegaan op deze drie basiscommunicatiestijlen. Denk eraan dat alle vormen bij onze gesprekspartners (en bij onszelf) voorkomen. De vormen zijn:

Ouderstijl, volwassenenstijl en kindstijl

Iedere communicatie is altijd vanuit een van deze drie vormen. Mensen kunnen zich dus op drie verschillende manieren gedragen, vanuit hun ouderstijl, volwassenenstijl of kindstijl.

In de Transactionele Analyse, waarin deze communicatievormen beschreven worden, wordt ervan uitgegaan dat een ‘transactie’ bestaat uit dat wat de ene persoon communiceert én de reactie daarop.

Je communiceert iets naar een ander, en die reageert daarop (dat hoeft niet eens te zijn door iets te zeggen, maar het kan ook door bijvoorbeeld een non‐verbale reactie).

De ‘analyse’ is er op de eerste plaats op gericht te bepalen welke communicatie effectief is en welke communicatie niet effectief is, en vervolgens om een mogelijkheid aan te bieden de communicatie effectiever maakt.Bij de ontwikkeling van ons talent kunnen we al deze stijlen in onszelf herkennen.

Wat zouden we doen als we het voor het zeggen hadden?: Hier komt het vrije kind aan het woord.

Wat kunnen we doen onder de huidige omstandigheden?: Hier is ruimte voor de volwassenen of een van de ouder posities.

Door je bewust te zijn van deze verschillende kanten in jezelf kun je verder onderzoeken welk deel in jou op de voorgrond staat. En welke delen om meer ruimte vragen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten